en pl
Zjęcie

autor Alicja Nawracaj

zobacz całą galerię ]

 

więcej ]

 




Kup biletImage

Ministerstwo Ochrony Środowiska

Polskie Parki Narodowe

Infrastruktura i Środowisko

Image

NFOŚ i GW

 

Image

WFOŚ i GW Rzeszów

 

 

SWISS CONTRIBUTION

 

 


 

Wspierają nas

Współpracujemy.

Teren MonitorowanyImagePobierz mobilny lokalizatpr burz

Aktualności » Wyniki Konkursu "Przepiśnik na przetwory z owoców sadu" - Etap II

Wyniki Konkursu "Przepiśnik na przetwory z owoców sadu" - Etap II

2018-02-15 08:36:53

13 lutego o północy zakończyliśmy konkurs pt. „Przepiśnik na przetwory z owoców sadu”, realizowany w ramach projektu POIS.02.04.00-00-0168/16 pt. "Ochrona zasobów przyrodniczych MPN”. W tym projekcie jednym z zadań jest ochrona pozostałości przydomowych sadów i ogrodów z drzewami owocowymi na terenie MPN oraz promocja przetworów z owoców pochodzących z sadów. Celem konkursu było zgromadzenie wiedzy o tradycyjnych przetworach i wypiekach charakterystycznych dla terenu MPN i Beskidu Niskiego, oraz rozpowszechnianie wiedzy o dziedzictwie kulinarnym regionu.

Konkurs przebiegał w II etapach. W I uczestnicy dostarczyli do MPN 34 przepisy na przetwory z owoców sadu np. soki, powidła, marmolady, kompoty, nalewki, wypieki. Spośród nich komisja wybrała 20, które zakwalifikowały się do etapu drugiego oraz przyznała wyróżnienie za najbardziej tradycyjny przepis.

Etap II konkursu odbył się na oficjalnym profilu facebookowym Magurskiego Parku Narodowego za pomocą ilości polubień. Internauci przez siedem dni mogli oddać głos na ich zdaniem, najlepszy przepis. 13 lutego, o północy zawartość strony facebookowej MPN została zapisana na dysku. Dzisiaj kilkakrotnie zweryfikowano i podliczono wszystkie polubienia.

Zgodnie z regulaminem od ostatecznej ilości polubień pod przepisem odjęte zostały głosy osób, które polubiły więcej niż 1 przepis (w jednym z przepisów odrzucono ich 61), oraz głosy osób posiadających niejednoznaczne dane osobowe.

Do ostatniej chwili wyniki nie były oczywiste.

Ostatecznie lista laureatów wygląda następująco:

1 miejsce oraz nagrody w postaci akcesoriów kuchennych i książek – całość zestawu o wartości 900 złotych otrzymuje autorka przepisu nr 23. (Wilgotne ciasto ze śliwkami, gruszką i kruszonką), pani Ewelina Pulnar

2 miejsce oraz nagrody w postaci akcesoriów kuchennych i książek – całość zestawu o wartości 600 złotych otrzymuje autor przepisu nr 31. (Nalewka Starego Łemka), pan Dymitr Sym
3 miejsce oraz nagrody w postaci akcesoriów kuchennych i książek – całość zestawu o wartości 300 złotych otrzymuje autorka przepisu nr 25. (Nalewka aroniowa), pani Krystyna Marszałek

Wyróżnienie za najbardziej tradycyjny przepis i nagrody w postaci akcesoriów kuchennych i książek, całość zestawu o wartości 200 złotych otrzymuje autorka przepisu nr 26. (Bułeczki owocowe) pani Bożena Wolińska.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy! Zapraszamy po odbiór nagród z dokumentem potwierdzającym tożsamość, lub pisemnym upoważnieniem od laureata, w terminie 04 – 11.04.2018 poza weekendami w godz. 7.00 – 15.00 w Ośrodku Edukacyjnym im. Jana Szafrańskiego w Krempnej.

Uczestnikom, oraz wszystkim fanom facebookowego głosowania dziękujemy za udział w konkursie! Zapraszamy do dalszego śledzenia wydarzeń w Magurskim Parku Narodowym.

Przypominamy, że kilkanaście wybranych przepisów zostanie opublikowanych
w wydawnictwie pt. „Przepiśnik na przetwory z owoców sadu”, które będzie bezpłatnie dystrybuowane przez MPN.

 

Image

Dodał: Marcin Gerlach (2017-02-15 08:35)

Komentarze [0] | Dodaj komentarz

Facebook