en pl
Zjęcie

Ruiny tartaku koło Folusza fot. Agnieszka Nowak

zobacz całą galerię ]

 

więcej ]

 

Wystawa fotograficzna "Żywy album przyrody"
2018-02-16 13:13:49

Zapraszamy na wystawę przepięknych zdjęć przyrodniczych autorstwa członków Związku Polskich Fotografów Przyrody. Na gości czeka ponad 100 wielkoformatowych zdjęć wraz z opisami. Jak podkreśla Artur Jurkowski, Prezes Okręgu Śląskiego Związku Polskich Fotografów Przyrody: Użyta w tytule gra słów jest celowa i informuje o tym, że wszystkie prezentowane sceny są rejestracją naturalnych momentów życia przyrody.

więcej ]

Ministerstwo Ochrony Środowiska

Polskie Parki Narodowe

Infrastruktura i Środowisko

Image

NFOŚ i GW

 

Image

WFOŚ i GW Rzeszów

 

 

SWISS CONTRIBUTION

 

 


 

Wspierają nas

Współpracujemy.

Teren MonitorowanyImagePobierz mobilny lokalizatpr burz

Aktualności » Wyniki Konkursu "Przepiśnik na przetwory z owoców sadu" - ETAP I

Wyniki Konkursu "Przepiśnik na przetwory z owoców sadu" - ETAP I

2018-02-05 07:16:30

Wyniki Konkursu „Przepiśnik na przetwory z owoców sadu” - ETAP I

Z przyjemnością zawiadamiamy, że znamy już wyniki I etapu Konkursu „Przepiśnik na przetwory z owoców sadu” realizowanego w ramach projektu POIS.02.04.00-00-0168/16
pt. "Ochrona zasobów przyrodniczych MPN”.

Działania projektowe związane z ochroną starych sadów realizowane są w MPN od roku 2008. W ramach działań własnych, współpracy z WWF, 2 projektów w ramach POIiŚ 2007-2013 oraz NFOŚ odsłonięto i prześwietlano w celu poprawy warunków wzrostu i owocowania ponad 210 drzew owocowych, wysadzono i zabezpieczono 407 młodych drzewek owocowych. Wszystko to pozwoli zachować zasoby genowe starych odmian i utrzymać w krajobrazie niezamieszkałych dolin dawne sady. Obecne działania projektowe wprowadzają dalsze prace mające na celu odtwarzanie i utrzymywanie starych sadów, dzięki czemu mamy nadzieję, że przetrwają jako element tradycji, dawnej kultury i ostoja przyrody. Mamy zamiar wspomóc jeszcze 30 starych drzew w zarośniętych sadach, utrzymać wysadzone młode drzewa poprzez coroczną ich pielęgnację oraz uzupełnienie wypadnięć, podejmiemy również próbę zachowania a może także odtworzenia części licznych kiedyś sadów śliwkowych.

Spośród 34, terminowo nadesłanych przepisów, komisja powołana przez Dyrektora Magurskiego Parku Narodowego wybrała 20, które zakwalifikowały się do etapu II.
Do składu komisji zostali powołani:
1. mgr Norbert Kieć – p.o. Kierownika d.s. Edukacji w Magurskim Parku Narodowym 
2. mgr inż. Teresa Sławuta -  nauczycielka gastronomii. Absolwentka Uniwersytetu Rzeszowskiego, Wydział Biologiczno—Rolniczy, Katedra Chemii i Toksykologii Żywności w zakresie Technologii żywności z elementami żywienie człowieka. Vice dyrektor Zespółu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I.J. Paderewskiego w Ciężkowicach
3. mgr inż. Jolanta Mastalska – nauczyciel gastronomii. Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział Technologii  Żywności kierunek  Technologia żywności i żywienie człowieka
4. mgr inż. Edyta Szwalec – nauczyciel gastronomii. Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział Technologii Żywności specjalność Żywienie Człowieka z Elementami Gospodarstwa Domowego

Oceniano:
- Precyzyjność/dokładność przepisu (0-5pkt);
- Wykorzystane składniki (0-5pkt);
- Powrót do tradycji (0-5pkt);
- Estetykę wykonania przetworu, wypieku (0-5pkt).
Nadesłane prace zostały zakodowane. Członkom komisji nie udostępniono danych osobowych autorów przepisów. Każdy z członków komisji oceniał prace samodzielnie, na przygotowanym wcześniej formularzu. 

Poniżej przedstawiamy 20 przepisów zakwalifikowanych do etapu II. Udostępniamy jedynie nadany numer (kolejność numerowania jest przypadkowa) oraz nazwę przepisu. W przypadku pytań prosimy o kontakt.
6 Marmolada
13 Mus jabłkowy
30 Sok z bzu czarnego na kaszel
17 Szarlotka na kruchym cieście z jabłek rajsko – Grabskich
27 Musztarda z jabłek
31 Nalewka Starego Łemka
34 Pierogi z borówkami i bitą śmietaną
18 Syrop z białych kwiatów czarnego bzu
15 Jucha (kompot z suszonych owoców)
8 Jabłecznik mamy
3 Ocet jabłkowy
1 Powidełko z małych śliwek węgierek
26 Bułeczki owocowe
25 Nalewka aroniowa
24 Nalewka z aronii z wanilią, imbirem i kardamonem
19 Mirabelka z Opata Jarosława
16 Konfitura śliwkowa do mięsa
23 Wilgotne ciasto ze śliwkami, gruszką i kruszonką
29 Nalewka z owoców bzu czarnego
11 Nalewka z wiśni

Jednym z zadań komisji było przyznanie wyróżnienia za najbardziej tradycyjny przepis. Wyniki tego głosowania zostały zapisane w protokole komisyjnym. Nazwisko autora przepisu  poznamy w trakcie ogłaszania wyników końcowych. Zdradzimy tylko, że komisja wybrała jednogłośnie.

Szóstego lutego wszystkie zakwalifikowane do etapu II przepisy, wraz z opisem i zdjęciami zostaną udostępnione na oficjalnym profilu Magurskiego Parku Narodowego na Facebooku.  W dniach 6 – 13 lutego  odbędzie się głosowanie na najlepszy przepis. Wygrają te 3 receptury, które otrzymają największą liczbę „polubień”
Dziękujemy wszystkim, którzy przesłali przepisy na konkurs. Jesteśmy pod wrażeniem pomysłów na przepisy, inspiracji oraz pięknych opisów i fotografii.

Dodał: Marcin Gerlach (2018-02-05 14:05)

Komentarze [0] | Dodaj komentarz

Facebook